Δεν θα μιλάμε για τουρισμό στις περιοχές που θα υψωθούν ανεμογεννήτριες
Ο Ηλίας Γερμαντζίδης, στα 31 του χρόνια, τοπογράφος μηχανικός με έδρα την πόλη της Ξάνθης, έκανε το όνειρό του πραγματικότητα και ταυτόχρονα βοηθά όλους όσους επιζητούμε την εμπειρία της ελληνικής φύσης, βουνού και θάλασσας, να τη βιώσουμε με ασφάλεια. Η εταιρεία «ROUTE maps» που ίδρυσε ο Ηλίας το 2016, χαρτογραφεί ορεινούς όγκους, μονοπάτια και δάση αλλά και πελάγη, όρμους έως λιμάνια.
Στην συνέντευξη που έδωσε στον Αλέξη Γαγλία για την HuffPost Greece αναφέρει σχετικά με τις βιομηχανικές αιολικές εγκαταστάσεις, τα επονομαζόμενα "αιολικά πάρκα", τα παρακάτω:
Ερώτηση: Μιλήσαμε πριν για τα αιολικά πάρκα, ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία και ειδικά την ορειβατική και πεζοπορική κοινότητα.
Απάντηση:
Η θέση μας για τα αιολικά πάρκα είναι ναι, υπό κάποιες προϋποθέσεις και κυρίως με την κατάλληλη χωροθέτηση. Βγαίνοντας από το σπίτι μου στην παλιά πόλη της Ξάνθης, βλέπω στη βορειοανατολική απέναντι κορυφογραμμή τις ανεμογεννήτριες να περιστρέφονται νωχελικά. Ένα αιολικό πάρκο έχει στηθεί σε αυτή την ορεινή περιοχή, λίγα χιλιόμετρα πάνω από την πόλη. Είναι μια περιοχή που δεν ανήκει στο εθνικό πάρκο οροσειράς Ροδόπης, δεν είναι περιοχή Natura, δεν είναι Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα, συνεπώς, ναι, μπορούσε εκεί να στηθεί ένα αιολικό πάρκο.
Ακόμα και σε αυτή την «ιδανική» περίπτωση αρνητικές επιπτώσεις υπάρχουν, π.χ. με τις διανοίξεις μεγάλων δρόμων στον ορεινό όγκο, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε υποκριτές. Οφείλουμε να αποδεχτούμε την πραγματικότητα και να μειώσουμε το ίχνος του άνθρακα καθώς η κλιματική αλλαγή αναδύεται ως κύρια απειλή της ανθρωπότητας.
Ωστόσο, στο όνομα αυτής της απειλής δεν πρέπει να επιτρέψουμε να στηθούν έργα φαραωνικών διαστάσεων στους ορεινούς όγκους της Πίνδου, της Ροδόπης ή σε άλλες σημαντικές για την άγρια ζωή περιοχές. Τέτοια επενδυτικά σχέδια θα προκαλέσουν για πολλές δεκαετίες ανεπανόρθωτες αλλοιώσεις και υποβαθμίσεις στο τοπίο και τα οικοσυστήματα.
«Με λίγα λόγια θα καταστρέψουμε τους θησαυρούς της ελληνικής φύσης και μαζί με αυτούς κάθε θετική προοπτική του εναλλακτικού τουρισμού. Και αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί. Η οροσειρά της Ροδόπης κινδυνεύει. Ήδη, η ορνιθολογική εταιρεία της Βουλγαρίας (BSPB) έχει προσφύγει στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για συγκεκριμένη ορεινή περιοχή κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα».
«Το ελληνικό κράτος, θα πρέπει να συνυπολογίσει τα αποτελέσματα που θα προκαλέσουν τα αιολικά πάρκα στην οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία. Είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορούμε να μιλάμε για τουρισμό στις περιοχές που θα υψωθούν ανεμογεννήτριες. Το ισοζύγιο ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τουρισμού δεν είναι εύκολη υπόθεση για τη χώρα μας, η οποία αποτελεί έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Θα χρειαστεί πολύ μελέτη και να πρυτανεύσει το «μέτρον άριστον».
«Η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει κορυφαίο προορισμό τεσσάρων εποχών, είναι προικισμένη με μια υπέροχη φύση και μια βαθιά ιστορία από την Ήπειρο μέχρι τον Έβρο και από τον Άρδα μέχρι τη Γαύδο και το Καστελόριζο . Έχουμε μια θαυμάσια πολιτιστική κληρονομιά, πλούσια γαστρονομία και πανάρχαια έθιμα. Μπορούμε να γοητεύσουμε τον κόσμο. Ας το κάνουμε με τον σωστό τρόπο».
Πηγή: My-Route.gr